Тел. : 0877 991 535

Трябва да боядисвам, какъв латекс да избера ?

Начало  >>  Съвети  >>  Трябва да боядисвам, какъв латекс да избера ?

Трябва да боядисвам, какъв латекс да избера ?

   Съвети   февруари 24, 2015  5 коментара

Ако сте решили да направите освежителен или цялостен ремонт на дома си, и искате бърз краен резултат, ще е необходимо планиране. Преди да предприемете започване на ремонта, трябва да решите дали стените ще бъдат боядисани с латекс или ще се спрете на тапетите.

На пазара се предлагат различни по цена, качество и визуален ефект интериорни решения. Латекса е добър избор, тъй като се нанася лесно и е сравнително по- евтин от останалите декоративни покрития. Ако се спрете на боядисването с латекс, независимо дали сами ще извършите ремонта, или ще се доверите на фирма, вие решавате каква марка и цвят латекс да изберете, дали той да е миещ се латекс или обикновен такъв.

Определете ориентировъчно цветовете, които ще използвате, а в специализираните магазини ще откриете каталози с хиляди цветове, от които да изберете нюанса и наситеността. Съобразете цветовете с мебелите, пода и осветеността на помещението. Направете скица на помещенията, отбележете всички размери и маркирайте избраните цветове. Това е необходимо за да купите приблизително точно количество боя, без да имате излишен разход.

Определете старото покритие на стената – дали е тапет , варова боя, шпакловка или латекс. Това е важно, за да може да се установи от какъв грунд се нуждае стената. Относно избора на латекс, поради голямото разнообразие, пояснете за какво помещение е необходим латекса. На пазара има латекси с различни смоли в състава си, които притежават различни качества и свойства. Също така има латекси със съставки предотвратяващи образуването на мухъл и плесен, като същевременно не запечатват стените, а им позволяват да „дишат“. Изберете такъв латекс за кухнята и банята.цветове-латекс

При таваните важно изискване за латекса, е голям индекс на белота и да не пожълтява с течение на времето. За таваните препоръчваме латекс Vive ECO. Вложете повече средства за стените, като за тях се спрете на една идея по-скъп латекс, такъв който да може да се мие, да търпи триене и надраскване (особено, ако имате деца). Изберете по-устойчив за детската стая, коридора. Подходящ е латекс Neopal ECO или Neopal Easycare. За спалнята и хола може да се спрете на среден клас латекс, като там може да наблегнете на цветовите комбинации и ефекти на латекса. Ако искате копринена гладкост на боята, изберете сатенен латекс Neopal Сатен

За да постигнете желаните резултати има важни изисквания, които трябва да спазите при избора на латекса и самия ремонт:

 1. Каква е покривността на латекса, с един литър (каква площ покрива). Също с колко „ръце“ на нанасяне се постига крайната цел-отлична покривност.
 2. Колко устойчив е на миене, триене, пожълтява ли?
 3. Изсъхва ли бързо, лесно ли се нанася, има ли неприятна миризма?
 4. Дали е екологично чист продукт, има ли излъчване на вредни летливи органични съединения по-време и след нанасянето му?
 5. Търпи ли корекции по време на нанасяне или след това?

Освен да започвате с ремонта, нищо друго не ви остава! Надяваме се с нашите съвети за боядисване с латекс, ремонтните ви дейности да минат с песен и усмивки!

За Автора:

Галя е един от създателите на Тониращ център Димотика. Ако и дадете 5 минути, ще може да каже кой цвят ще подхожда на характера, зодията и паркета ви :)

5 коментара so far:

 1. Марина Марчева каза:

  Здравейте,
  къде в Пловдив или Асеновград мога да си купя Вашите бои и оцветители?

 2. Здравейте!Предстои ми основен ремонт на козметичен салон.Избрала съм бели мебели.Смятам да вкарам цвят горчица например като завеса.Ламината не съм избрала още.Понеже кабинета не е много голям(12кв.м) и е с ниски тавани,не мога да преценя какъв цвят да са стените.Иначе съм зодия лъв.Много огнена и темпераментна😊.Ще ви бъда благодарна ако ми съдействате

  • Галина Гъдева каза:

   Здравейте Кети! В предвид зодията, която сте ( на която и аз съм представител 🙂 ) предлагам да изберем по- нестандартен цвят на стените, като в същото време цвета да внася и комфорт.
   Заповядайте на място в магазина ни, където ще мога да помогна за избора на най-подходящ цвят и нюанс. Вземете мостри от ламината и завесата за да подберем най-добрата комбинация от цветове на латекса!
   До скоро!

 3. Николинка каза:

  Здравейте,
  къде се намира магазина, за да направим консулт и съчетаем цветове за стаите на семейното ни жилище, в зависимост от ламинат, плочки и вкус.
  Благодаря

  • Димитър Мотикарски каза:

   Здравейте Николинка, имаме 2 магазина за латекс. Един в гр. София- ж.к. Бъкстон ул. Вихрен N45A и един в гр. Габрово- ул. Н. Василиади N1 (под автогара Габрово). За повече информация можете да ни търсите на тел. 0877991535

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *