Тел. : 0877 991 535

Как да подготвим за боядисванe с латекс

Начало  >>  Съвети  >>  Как да подготвим за боядисванe с латекс

Как да подготвим за боядисванe с латекс

   Съвети   февруари 11, 2015  3 коментара

Необходими материали и инструменти преди започване на боядисване:

 • покривен найлон (дебел и тънък) изчислете предварително, какво количество ще ви е необходимо
 • хартиено тиксо ( обърнете внимание, че има силно и слабо залепващо)
 • работни ръкавици
 • предпазни очила
 • маска
 • шпакла
 • шкурка ( вземете с различна едрина 150-180 и 60-80)
 • шпакловка (за по-големи поправки- гипсова, а за малки дефекти- акрилна , която съхне бързо)

podgotovka-boqdisvane

 

Преместете всички мебели от стаята, която ще се боядисва, а тези от тях, които не могат да бъдат преместени, сложете в средата на помещението, като ги опаковате от всички страни с тънки покривни найлони. Колкото повече можете да разчистите стаята, толкова по-лесно ще се движите … и толкова по-малко ще трябва да се притеснявате , че ще изцапате мебелите с боя.

 

 1. Ако сте решили да не сваляте ключовете за осветление, може да ги облепите с хартиено тиксо, също така покрийте климатика, алармата и сензорите за движение ако имате такива, защото са чувствителни на прах.
 2. Покрийте вратите и дограмата с найлон, като го прихванете за ръбовете на дограмата с хартиено тиксо. Най- лесно е да залепите тиксото и след това да подпъхнете найлона. За целта залепете само половината широчина на тиксото, под другата незалепена част подпъхнете найлона. Залепете хартиено тиксо и по лайсните на пода, вземете ширина същата като на лайсните, за да си спестите двойното облепване.
 3. Застелете пода с найлон или картони, това ще ви спести отстраняването на капките латекс, които се получават при боядисването.
 4. Ако имате по стените стара напукана боя, трябва да се отстрани, а мазните петна изцапани със сажди, пепел или грес, както и петна от мухъл забършете със сапунена вода, след което върху тях трябва да се нанесе грунд за специално приложение (за мазни петна) в противен случай, след боядисването с латекс петната ще се появят отново.
 5. Всички пукнатини, неравности или дупки от стари пирони запълнете с шпакловка с акрилни смоли, тя е подходяща за всякакви повърхности, prepима отлична адхезия и съхне бързо. Предимството и е, че се продава готова за употреба, директно я нанасяте, като избягвате процеса на смесване на сухата шпакловка с вода и объркването на пропорцията. Минусът на акрилната шпакловка е, че приложението и е само за фини и малки дефекти върху повърхността.
 6. След като шпакловката изсъхне, според указанието на производителя, за да се получи идеално гладка повърхност е необходимо да бъде заравнена с фина шкурка. Изберете едрината и според прецизността, с която сте работили. Ако сте начинаещи и шпакловката ви е станала по-груба – изберете по -едра шкурка ( 60-80), ако сте работили по- прецизно вземете шкурка за по фина работа ( 150-180). Задължително използвайте предпазни очила, маска и ръкавици.
 7. Преди да преминете към грундирането на стените трябва да премахнете праха, които се е получил при шкуренето, за целта използвайте четка или метла с мек косъм, задължително да са сухи и чисти. Не забравяйте да почистите и таваните, като започнете първо с тях.
 8. След като стените са сухи и почистени, без прах и мазни петна, може да нанесете грунда. Вече на пазара има грундове за различни повърхности, затова е добре да използвате грунд с предназначение точно за вашия случай. Той осигурява адхезията между старата повърхност и новото боядисване с латекс. Вече грунда може да се оцвети в цвета които сте избрали за стените си, така намалявате разхода на боя. Не забравяйте да разредите грунда в точно съотношение с вода!

 

 

За Автора:

Галя е един от създателите на Тониращ център Димотика. Ако и дадете 5 минути, ще може да каже кой цвят ще подхожда на характера, зодията и паркета ви :)

3 коментара so far:

 1. Desi Doneva каза:

  BRAVO!
  USPEH!

 2. Vesela каза:

  bihte li ni posuvetvali za cviat za biloto na kamina pri pod tumen oreh i osnova travertin cviat bledo kehlibareno i steni Orgahim cviat Y60R
  NCS S0510 Y60R
  Blagodarya

  • Димитър Мотикарски каза:

   Здравейте, Весела заповядайте на безплатна консултация в „Тониращ център Декор Димотика“, за да обсъдим възможните цветни комбинации, според цветовете и обзавеждането в помещението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *